Zpracování levandule
Sušení květů:
Květy se sklízejí přd rozvinutím. První se odstraní všechny nečistoty, poté se zavěsí na suché, teplé místo. Pod ně se dá papír ve tvaru trychtýře (nesmí být nikde díra, květy jsou malé mohly by vypadnout). Po usušení zústane užitečá část v kornoutku/ trychtýři a skladujeme bud v papírovém sáčku nebo tmavé skleněné nádobě. Zbytek se vyhodí.
Sušení listů
8-10 listů zavěsíme na teplé dobře větrané místo. Po usušení rozdrtíme a skladujeme bud v papírovém sáčku nebo tmavé skleněné nádobě.
Příprava nálevů
1. 1 lžíčku sušené nebo 2 lžičky čerstvé rostliny nasypene do síty, který je v šálku a přelijeme horkou vodou.
2. Šálek se sítem zakryjeme na 5 až 10 minut. Pijeme teplé.
Příprava tinktur
1. 200 g sušené nebo 300 g čerstvé rostliny nasypene do sklenice. Zalijeme 1 l alkoholu a uzavřeme. Po 1 -2 minutě třepání uložíme na tmavé chladné místo.
2. Lisem na líh nebo ovoce přečerpeme směs tinktury do skleněné nádoby.
3. Získanou tekutinu naplníme do tmavých lahviček (skleněných). Uzavřene korkovou zátkou nebo šroubovaví zátkou a označíme etiketou. Uchováváme v chladu a temnu.